Rejseberetning Andalusien 2015

Rejsebeskrivelse fra DSA tur til Andalusien i 2015

af Carsten Christensen

Danske SeniorAgronomer gennemførte med 47 deltagere i perioden 19.-26. april 2015 en 8 dages rejse til Andalusien, som er den Spanske provins, der ligger lige nord for Costa del Sol. Rejsen var arrangeret af Carsten Christensen i samarbejde med Best Travel. Der var flyrejse fra København til Malaga og derefter ca. 80 km mod nord til den lille by Cabra, hvor vi blev indkvarteret på et lille, hyggeligt og ret nyt hotel.

I Andalusien er der en smuk natur, olivenlunde, vinmarker og velduftende appelsintræer.
Byerne bærer præg af skiftende kulturer. Romerne herskede for 2000 år siden. De blev fordrevet af Maurerne (Islam) for 1500 år siden og Maurerne blev igen fordrevet af Kristne for 800 år siden. Bygningsværker er blevet ødelagt og erstattet af nye eller bygget ovenpå ruinerne af de tidligere.
Specielt er kristne katedraler bygget ovenpå muslimske moskeer – eller som det er tilfældet i Cordoba, bygget inden i moskeen, som var kæmpe stor.

Anden dag blev brugt til at studere byen Cabra, hvis centrum ligger ca. 2 km fra hotellet.
Som noget specielt fik vi tapas på 3 forskellige restauranter. Tapas er en lille forret, der serveres som tilbehør til en drink – men når man har fået 3 af dem, er det alligevel næsten en frokost.
Om aftenen fik vi besøg af Grete og Kjeld Ejler, som i perioder bor i Spanien. Kjeld er tidligere direktør i Landbrugsrådet og er derfor kendt af de fleste senioragronomer. Han fortalte os om livet som dansker i Spanien, om spanske sociale forhold og om landbrugsproduktion i Spanien.

Tredje dag var en landtur, hvor vi kørte gennem naturskønne områder. 
Undervejs besøgte vi kæmpehøje (jettestuer) der var 4500 år gamle.
Landskabet var præget af oliventræer og vi besøgte en olivenmølle med en særdeles grundig orientering, som blev givet af byens kommende borgmester.
Der var arrangeret frokost i 7 private hjem, så vi fik lejlighed til at komme tæt på den lokale befolkning.
På hjemturen besøgte vi en anislikør fabrik med orientering og smagsprøver.

Fjerde dag gik til Granada, hvor der om formiddagen var en spændende guidet tur gennem byens smalle gader og om eftermiddagen et besøg på det verdensberømte palads Alhambra, hvor de mange og smukke haveanlæg var i fuldt flor.

Femte dag gik til Cordoba.
Undervejs besøgte vi en Montila (sherry) producent. Vi så på vinmarkerne og hørte om fremstillingsprocessen, hvor man fremstiller hedvin uden tilsætning af alkohol.
I Cordoba var der først guidet rundvisning i byens gader og derefter rundvisning i den 1000 år gamle moske, som er den næststørste i verden. Denne moske blev ikke ødelagt af de kristne, men Karl d. V byggede i år 1500 en stor katolsk katedral i den ene ende af moskeen. Det var et fantastisk syn.

Sjette dag kørte vi mod vest til Sevilla, Carmens by. Efter en byrundtur i bus var der en guidet spadseretur gennem gader og smukke parker.
Herefter var der nogle timer på egen hånd, hvor vi ud over at finde et sted at spise, også kunne se kongeslottet fra 1300 og/eller katedralen, der er verdens største gotiske domkirke. Klokketårnet er bygget integreret i den tidligere muslimske minaret.

Syvende dag var en afslapningsdag, hvor der var lejlighed til at fordybe sig yderligere i Cabra, byen hvor vi boede.
Der var også tilbud om en vandretur ad en nedlagt banestrækning, som viste sig, at være flittigt benyttet af spanske cyklister og fodgængere. Os der deltog i denne “banevandring” gik ca. 8 km gennem et smukt og afvekslende landskab.

Ottende dag var det tiden for hjemrejse – med mange nye indtryk i bagagen.

Det havde været en oplevelsesrig og hyggelig tur med en rigtig god stemning og berigende samvær. Ikke mindst om aftenen, hvor der hver dag var velsmagende aftensmad og rigeligt med vin til maden og hvor nogle af deltagerne underholdt med muntre historier og hvor vi traditionen tro også fik rørt sangstemmerne.