Rejseberetning Nørre Vosborg 2012

Kort beskrivelse af opholdet på Nr. Vosborg

Af Carsten Christensen

Danske SeniorAgronomer gennemførte fra 13/8 til 15/8 et 3 dages ophold på den ny restaurerede herregård Nørre Vosborg i Vestjylland ved Ulfborg.

Opholdet var arrangeret af foreningen selv og der deltog i alt 30 af foreningens medlemmer. Målet med arrangementet var, at der skulle være et tilbud af kortere varighed i Danmark

 

Arrangementet blev gennemført i sommerens bedste vejr. Solskin, 220 C, og svag vind.

Fra opholdet kan kort refereres:

Indkvartering i nye og smukke værelser, som faldt fint sammen med Nr. Vosborgs gamle historiske rammer.

Rundvisning og fortælling om Nr. Vosborgs lange og brogede historie fra middelalderen til i dag. Kaj Munk (nej – ikke den Kaj Munk)var en levende, vidende og underholdende fortæller.

Vandreture i de smukke omgivelser omkring Nr. Vosborg og Storåen.

Skovløber Brian Kjølhede tog os med på rundtur til Vest Stadil Fjord, Tim Enge, Stråsø Plantage (hvor vi fik frokost på den kæmpehøj, hvor H.C.Andersen blev inspireret til at skrive “Jylland mellem tvende have”), Sandfærd og Husby Klitplantage, hvor vi besteg “Marens mave” og så Mårhund.

Vedersø Kirke, Egnsmuseum og Vedersø Præstegård. Knud Tarpgaard var en fremragende fortæller om kirken, egnen og ikke mindst om Kaj Munk.

3 retters festmenu inspireret af festmenuer fra Nr. Vosborg midt i 1800 tallet.

Forud for middagen havde Helle Henningsen fra Holstebro Museum givet os et lille foredrag om festmad på Nr. Vosborg igennem tiderne.

Knud ravn kunne supplere dette med en orientering om det gamle jyske kvæg, der græssede udenfor Nr. Vosborg og som havde forsynet os med stude-mørbrad.

Besøg på Bundsbæk Mølle, hvor Christian Ringschou fortalte om udstillingen “krisen kradser” og om de opgangstider der efterfulgte kriserne gennem tiderne.

Sabine Jensen tog os med på en travetur gennem Bundsbæk Naturpark, hvor hun levende og engageret fortalte om naturbevaring og naturgenopretning og hvor vi så på orkideer, vildheste og “natur art”

Et vellykket arrangement – men hvordan kunne det blive anderledes. Vejret var med os. Vi havde gode fortællere, god mad og smukke omgivelser – og så var der en flok glade og interesserede SeniorAgronomer.