Rejseberetning Himalaya 2011

Kort rejsebeskrivelse 
fra turen Syd om Himalaya

Af Ole Kirk

Foreningen gennemførte fra den 1. til den 13. november 2011 en 13 dages episk færd til det bedste af Indien og Nepal. 32 deltagere var med på turen.

Turen var arrangeret af DaGama Travel i samarbejde med DSA. DaGama havde sørget for en fantastisk guide, Mette, som er født i Indien, men opvokset i Danmark. En lille pige med en hel masse energi (måske lidt for meget for enkelte), stor viden om Indien og Nepal samt tilpas myndig, som gav respekt selv for de mest hærdede.

Turen blev en uforglemmelig oplevelse for alle. Men hvor er der altså mange mennesker i Indien (1,2 mia). Så ud over nogle fantastiske bygningsværker mv. oplevede vi også kontrasterne mellem rig og fattig, snavs, smoke og et mylder af mennesker, cykelrickshaw, biler og køer i et virvar mellem hinanden. Dejlig at komme til Nepal og op i bjergerne, med masser af frisk bjergluft.

Kort om turen
Fly fra Billund/København via Amsterdam til New Delhi med 15 mio. indbyggere på godt og ondt. Besøgte både “Old Delhi” med smalle gade og basarer og “New Delhi” med de brede boulevarder. Så også Indiens største moske Jama Mashid med plads til op til 25.000 bedende muslimer. Med cykelrickshaws rundt i “Old Delhi”´s smalle gyder med masse af små forretninger, handlende, køretøjer af alle støbninger mv.

På 3. dagen står vi tidlig op (tidlig op på turen er kl. 04.00) for at tage eksprestoget til Agra.

Igen en by med et mylder af mennesker både vågne og sovende f.eks. på banegården.. Højdepunktet her var nok besøget i det Røde Fort, og ikke mindst Taj Mahal, som er opført i hvid marmor. Imponerende bygningsværk, som skal opleves. Der blev også tid til et besøg i den forladte “røde sandstenby”, som ligger 40 km fra Agra. Byen var hovedstad fra 1571 til 1584, men ligger nu som en spøgelsesby.

5. dagen tidlig op og med bus til New Delhi for at flyve til Varanasi. Varanasi er Indiens største pilgrimscenter, som ligger ved den hellige flod Ganges. Byen besøges af mere end 1 mio. pilgrimme hver år. Varanasi er at sammenligne med Mekka, hvor Varanasi er omdrejningspunktet for hinduer, mens Mekka er for muslimer. Sejltur om aftenen med show, som bl.a. viste indisk musik, sejltur igen om morgenen for at opleve solopgang og endelig igen en tur på floden med musik og afslapning om eftermiddagen. Flere steder langs floden var der ligbrænding, andre steder var der vaskedag, badning for mennesker og bøfler. Vandet var ikke helt klart.

Dag 8 kørsel tidlig morgen gennem det indiske sletteland til Nepal. Vejen var asfalteret rundt om hullerne, så en god og oplevelsesrig køretur. Da vi kom til Nepal fløj vi det sidste stykke til Nepals hovedstad Kathmandu. I hovedstaden var vi bl.a. inde i den gamle bydel basaren med handel, støj, lugt, smoke, men dog i betydelig mindre omfang end i New Delhi. I Kathmandu er der ca. 1 mio. indbyggere, så en lille by. Besøgte Bodnath-stupaen, som er mål for landets mange buddhistiske pilgrimme.

Så gik turen op i bjergerne til 2.174 m´s højde for en tidlig morgen at opleve solopgang over Himalayas snedækkede bjergtinder – et betagende syn. Der blev også tid til en mindre vandretur i bjergerne.

Turens højdepunkt for 9 af deltagerne var nok en flyvetur langs Himalaya-kæden og Mount Everest – en fantastisk oplevelse. Efterfølgende besøg i Bhaktapur – pagodernes og pottemagernes by. En by med smalle gader uden nævneværdig trafik og imponerende bygninger.

Så blev det dag 12, hvor turen igen går til New Delhi med mulighed for at foretage de sidste indkøb. Omklædning og aftensmad på et hotel, hvor vi var så heldige at opleve to bryllupper (del af) for de mere velbeslåede. Pris pr. bryllup ca. 300.000 dollars. Her så vi virkelig forskellen mellem rig og fattig. Vi var lige kommet fra et område, hvor mødre med små børn gik og tiggede for at få mad til deres børn (det gjorde et vist indtryk). Hvor har vi det godt i lille Danmark.

Så gik turen hjem til Billund/København via Amsterdam.

En fantastisk og oplevelsesrig tur er slut. Alle kom godt hjem.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”5″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]