Rejseberetning Paraguay 2010

Rejsebeskrivelse fra Paraguay 2010

Af Carsten Christensen

Foreningen gennemførte med 35 deltagere i perioden 6/11 – 23/11 2010 en 18 dages studierejse til Paraguay og Brasilien.

Turen blev arrangeret og ledet af ParaguayRejser, som er et familieselskab ejet og drevet af Ove Madsen, Gjern (faderen) samt Jan Madsen og Beatriz, der bor i Beatriz’s barndomshjem i Paraguay og derigennem har fantastiske kontakter og uforlignelig viden om Paraguay og Sydamerika.

Det blev en tur med enkle og jævne hoteller (i alt 9 forskellige) samt rigelig og lækker mad på enkle restauranter eller med familiens lækre hjemmelavede specialiteter og madpakker.

Der blev ikke sparet på oplevelser og informationer såvel i- som udenfor vores lækre luksusbus, hvor Lali sørgede for at dække vort behov for småfornødenheder (morgenbitter, kaffe, småkager, bolsjer og vand).

Vi så de store seværdigheder og kom tæt på almindelige mennesker og dagligt liv i Paraguay. Ind imellem fik vi en god snak med interessante og overraskende forskellige rejsefæller.

Mest af alt oplevede vi nogle enestående værter i Beatriz og Jan, som ud over at drive rejsebureau også var ildsjæle for at udvikle deres landsby og deres land. Vi fik deres engagerede mening om landets korruption og politik og den slunkne kommunekasse. De var utrættelige til at fortælle og sørge for os under denne enestående og uforglemmelige tur.

Turen i korte træk:
Med fly Billund – Amsterdam – Sao Paulo (10.000 km).

Med super luksus bus tværs gennem det sydlige Brasilien (1.000 km) hvor de store marker og den høje frugtbarhed gjorde et stort indtryk på os (op til 5 afgrøder på 2 år). Sukkerrør, majs, sojabønne, tobak, hvede. Alt markarbejde foregik langs højdekurverne for at undgå vand-erosion.

Langs vejene sås lejre af “jordløse bønder”, der via politisk pres i form af besættelse søgte at opnå tildeling af jord.

Ciudad del Este. Klondykeby anlagt i forbindelse med kraftværket i 1958. Ligger hvor grænserne mellem Paraguay, Brasilien og Argentina mødes. Der foregår en betagende, skræmmende og imponerende grænsehandel med især kinesiske elektronikvarer og hvor der svindles og fuskes med toldregler.

Omkring byen er der også store naturoplevelser. Fredet nationalpark på 190.000 ha. Iguacu vandfaldene med 270 fald over en strækning på 3 km og en faldhøjde på 80 m. (1800 m3 / sec).

Vi så faldene både fra Brasiliansk og Argentinsk side samt fløj over dem og sejlede under dem.

Itaipu kraftværket hvor faldene i floden Parana er tæmmet og hvor 20 turbiner tilsammen producerer 14.000 MW. 2 turbiner leverer 75% af strømmen til Paraguay. Resten aftages af Brasilien. Verdens største kraftværk ejes ligeligt af Paraguay og Brasilien.

Nybyggere i urskoven: Beatriz’s fader fik i 1957 (efter værnepligten) tildelt 25 ha urskov i Mallorquin. Der blev udleveret økse, salt og olie og så var det ellers med at komme i gang som husmand og med at stifte familie. De fik 9 børn og han fredede 10 ha af urskoven for eftertiden. Dette husmandsbrug er nu base for familiens rejsebureau og vi besøgte stedet 2 gange, Den ene gang med besøg hos borgmester og i skolen.

Asuncion er hovedstaden i Paraguay og er en gammel koloni by ved floden Paraguay, som længere mod syd løber sammen med Parana og derefter udmunder i Atlanterhavet ved Buenos Aires, 1000 km mod syd.

Vi besøgte indianerstammen Maka, hvor vi så rituelle danse og hvor vi fik en demonstration af indianernes store musikalitet i deres baptist kirke.

I Chaco området så vi en kæmpe mælkefarm med krydsningskøer (75% HF og 25% Brama). Kødkvæget Brangus er krydsning mellem Brama og Angus.

Bella Vista ligger i det sydlige Paraguay ved Parana floden og i et område hvor der er rester af Jesuitternes missionsstationer. (1560-1770) Vi vandrede i urskov, så på mata-te produktion i tyskejet fabrik, der også organiserede faglig hjælp til nabolandmænd. Vi besøgte SOS børneby, så på lille privat virksomhed med soya produkter og vi sejlede på floden.

Turen sluttede i Brasilien hvor vi havde et døgn med mulighed for at bade i Atlanterhavet.

Igen en fantastisk tur med store oplevelser for medlemmerne af Danske SeniorAgronomer.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”11″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]