Rejseberetning Sydafrika 2008

Senioragronomer i Sydafrika 1. – 13. oktober 2008

Der var 38 deltagere på turen (der var plads til max.39)
Rejsen var tilrettelagt af Albatros Rejser og kostede 23.400 kr. i dobbeltværelse.
Rejseleder var Peter Madsen. Tidligere borgmester i Præstø Kommune. Har boet i Sydafrika i 3 år.

Vi havde en pragtfuld tur, som til fulde opfyldte vore forventninger. Peter Madsen var en utrættelig rejseleder. Altid parat med sin enorme viden og indsigt i Sydafrikanske forhold, som han villigt delte med os andre.

Hver eneste dag var spækket med oplevelser, Vi havde vejret med os hver dag og vi så “de 5 store” + en masse andre dyr, fugle og planter på vore safariture i den første halvdel af rejsen. Stort set alle måltider var inkluderet i prisen og vi spiste fantastisk godt og rigeligt.

1/10 08
Mødetid i Kastrup kl. 05.00 med afgang kl. 07.05 og derefter 13½ times rejse foran os, med flyskifte i Paris. Indkvartering på lufthavnshotel i Johannesburg. 

2/10 08 Sanbonani Hotel
Transport gennem smukke naturområder til Sanbonani Hotel i nærheden af Krüger Park. Passende ophold undervejs, hvor der blev mulighed for at hæve sydafrikanske rand i hæveautomater samt købe myggebalsam og solcreme. Sol havde vi en del af, men vi så ingen myg. 

3/10 08 Sanbonani Hotel
Hele dagen gik med safari i åbne jeeps i den fantastiske Krüger Park, der er på størrelse med Jylland. Det var jo forår i Sydafrika. Træer og buske var lige begyndt at få grønne blade, men græsset var stadig vissen, hvilket gjorde det lettere at se dyrene. Foder var der nok af. Dyrene vadede jo i hø til knæerne, man der manglede vand, så dyrene var nemme at finde ved vandingsstederne.

Vi oplevede i løbet af dagen at se The Big Five (elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard) samt en masse andre dyr og fugle. 

4/10 08. Tzaneen Country Lodge
Transport til næste hotel.
Undervejs besøgte vi en bananplantage og en kaffefarm. Planlagt besøg i en silke-farm måtte desværre udgå af tidsmæssige årsager. Til gengæld blev der bedre tid til at nyde den fantastiske “panoramarute” som byder på det ene storslåede natursceneri efter det andet. Udsigtspunktet God’s Window. Bourke’s Luck Potholes, hvor voldsomme flodhvirvler har boret dybe cylinderformede huller i klipperne. Blyde River Canyon, som er Sydafrikas svar på Grand Canyon.

Tzaneen Country Lodge ligger smukt midt i egen mango-plantage. 

5/10 08. Tzaneen Country Lodge
Besøg i økologisk drevet avokado-plantage med meget stor produktion af kompost til gødning.

Besøg i lille chokoladefabrik. Et besøg i tomatgartneri måtte udgå, da et var søndag.

Rundvisning i – og orientering om hotellets mango-plantage. Om aftenen var der foredrag om Sydafrikas landbrugshistorie og aktuelle situation.

Om aftenen blev der serveret grillstegte larver. Det var for de fleste lidt grænseoverskridende, men blev lønnet med et certifikat, der fortæller, at larverne blev fortæret – men ikke hvor mange. Enkelte tog 2 gange, men det var vist mest for at blære sig. 

6/10 08. Entabeni Game Reserve
Transport til Entabeni Game Reserve, der ligger så langt ude i bushen, at mobiltelefonerne blev tavse i et par dage. Vi befinder os i et rigt bjerglandskab med storslået natur. Vi boede på bjerget og kørte ned af bjergsiden i åbne jeeps, for at se dyrene i busklandet og på de åbne savanne slette. Det var en stejl nedkørsel, hvor vejens hældning på visse strækninger var 45o

7/10 08. Entabeni Game Reserve
Entabeni er et privat reservat, hvilket betyder at der er større mulighed for at komme tæt på vildtet – og det gjorde vi. Det var en fantastisk oplevelse med 3 safariture i åbne jeeps, en safaritur til fods samt ridning og helikopterflyvning for dem som havde lyst – og råd. Foruden The Big Five så vi giraf, flodhest, krokodille, zebra, aber, vortesvin, gnu, mange forskellige hjorte, struds og mange andre fugle. 

8/10 08. Johannesburg – Cape Town. Townhouse Hotel
Undervejs til lufthavnen I Johannesburg besøgte vi regeringsbyen Pretoria samt den sorte bydel Soweto i Johannesburg. Soweto blev symbolet på apartheid og de sortes frihedskamp i 70’erne og 80’erne inden Nelson Mandela blev præsident ved valget i 1994.

Johannesburg opstod på grund af minedrift efter guld og bybilledet er præget af de kæmpe jordbunker der i tidens løb er gravet op under jagten på det ædle metal.

Flyveturen fra Johannesburg til Cape Town tager 2 timer. 

9/10 08. Townhouse Hotel. Cape Town
Om formiddagen var der rundtur i de sorte bydele i Cape Town, hvor der bor mere end 1 mio. mennesker primitive blikskure (town ships). Peter Madsen kendte en af beboerne i området og han var vores guide rundt i bydelen. Det var måske det besøg, der gjorde størst indtryk på os alle. Vi stiftede bekendtskab med det frivillige sociale arbejde, der blev gjort, for at gøre livsforholdene bedre. Vi blev også vidne til, at på trods af den elendighed, som husene bar præg af udvendig, så havde beboerne en vis stolthed. Mange af husene så hyggelige ud indvendig og vi bemærkede, at der ikke var børn der tiggede. Det bliver de opdraget til at lade være med.. Regeringen er i gang med at bygge små murstenshuse til de sorte familier, men der er lang vej igen.

Eftermiddagen var den diametrale modsætning, idet vi da var på besøg på 2 fine vingårde i Stellenbosch. Vi fik lov til at smage på et udvalg af de fornemme og velsmagende vine de fremstiller i Sydafrika. 

10/10 08. Townhouse Hotel. Cape Town
Heldagsudflugt til Kaphalvøen syd for Cape Town.

I Hout Bay var vi på en sejltur til Duiker Island, som er tilholdssted for tusinder af pelssæler.

På Afrikas sydligste spids Cape Point nød vi den storslåede udsigt og vi fik taget det traditionelle gruppebillede ved Kap Det Gode Håb.

I forbindelse med vores frokost oplevede vi hvordan bavianer sprang rundt på de udendørs borde for at stjæle mad og hvordan de blev jaget væk af tjenerne, der rendte rundt med kæppe. Sådan en bavian er nu ret stor, når den sidder midt på bordet.

På hjemvejen besøgte vi pingvin-kolonien ved Boulder Beach.

Under kørslen langs kysten ved det Indiske Ocean, så vi flere gange hvaler i vandet.

Dagen sluttede med et besøg på Cape Towns berømte Taffel Bjerg (Table Mountain), hvor vi bevæger os med svævebanen 1 km. til vejrs, for at nyde den enestående natur og udsigt over byen. 

11/10 08. Townhouse Hotel. Cape Town
Turens eneste dag, som vi havde helt på egen hånd. En del benyttede muligheden for en rundtur i åbne busser omkring – og i Cape Town. Turen kunne kombineres med et besøg i den fantastisk smukke botaniske have Kirstenbosch.

Der var også tid til at besøge den berømte Victoria & Alfred Waterfront, der er et kæmpe indkøbs- og restaurationsområde, oprettet på en del af det tidligere havneområde.

Dagen sluttede med afskedsmiddag på en Zulu restaurant, hvor vi blev præsenteret for ikke mindre end 20 forskellige retter. Det var en lækker og festlig oplevelse 

12/10 08. Hjemrejsedag
Den første halvdel af dagen blev brugt til et besøg på Robben Island, hvor Nelson Mandela sad fængslet i mange år. Rundvisningen på øen og i fængslet blev forestået af tidligere fanger. Det var et besøg som gjorde et dybt indtryk på os alle.

18.00: Flyafgang fra Cape Town med skift i Johannesburg og Paris, hvor der begge steder var ca. 4 timers ventetid.

13/10 08
18.00: Ankomst til Kastrup Lufthavn efter 24 timers transport og ventetid. Det var lidt hårdt, men turen havde været alle anstrengelserne værd. En fantastisk og berigende oplevelse for alle

En stor tak til Peter Madsen og til turens deltagere for det bidrag, som hver enkelt ydede, for at gøre samværet frugtbart og minderigt.

Tekst og billeder: Carsten Christensen, rejsearrangør i bestyrelsen for DSA

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”8″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]