Rejseberetning Grønland 2007

Rejsen til Grønland 20. – 27. juli 2007.

På Danske Senior Agronomers rejse til Grønland besøgte vi området ved Sdr. Strømfjord (Kangerlus-suaq), Sisimiut (Holsteinsborg), Ilulissat (Jakobshavn), Eqip-bræen og Qeqertarsuaq (Godhavn) på Diskoøen.

Rejsen foregik med fly til Kangerlussuaq og med krydstogtskibet Quest, der tidligere hed Disko II, på en sejlads fra Sdr. Strømfjord (170 km lang) og videre på en rundtur i Diskobugten i det vestlige Grønland. Der deltog 48 personer i rejsen, og på krydstogtet havde vi skibet udelukkende til denne gruppe. På denne rejse sejlede vi 775 sømil = 1.435 km.

Vejret var pragtfuldt under rejsen, og vi fik storslåede naturoplevelser på såvel indlandsisen som ved besøg i byerne, ved den fantastiske Isfjord og Eqip-bræen samt på sejlturen i det hele taget. Langt de fleste dage var havet spejlblankt, og der var fint udsyn til fjelde, bræer, isbjerge, bygder og byer, der så flot opleves fra søsiden i det enorme land. Dog afsluttede vi sejladsen i Diskobugten med nogle timers uro på havet. Også den oplevelse var med til at understrege den enorme natur, der er i og omkring Grønland.

Grønland er verdens størst ø med et samlet areal på 2.184.700 km2. 82% er dækket af is, og det isfri område er på størrelse med Sverige.

Et af turen højdepunkter er Ilulissat Isfjord. Vi opholdt os 2 dage i byen, og alle fik lejlighed til at besøge Isfjorden på flere måder. Nogle købte en helikoptertur, andre en sejltur i en fiskerbåd, de fleste deltog i en gåtur fra byen til Isfjordens munding, og alle var med Quest, da vi sagde farvel til området under en langsom sejlads forbi Isfjordens munding med iskæmperne belyst af et blødt, gulligt sollys ved 23:00 tiden om aftenen.

Isfjorden er på UNESCOs Verdensarvliste (World Heritage List); en ære fjorden deler med blot 150 andre naturscenerier i verden.

Jakobshavn Isfjord er 40 km lang og ca. 7 km bred. Bræen leverer ca. 20 mio. tons is hver dag. Det svarer til forbruget af vand i New York på et år.

Isens bevægelse starter 600 km inde i Grønland, hvor istykkelsen er op mod 3 km. Herfra presses isen mod kysten isfjorden. Jakobshavn Isfjord er den hurtigste af disse isbræer, idet isen bevæger sig med ca. 1 meter i timen. Bræen kælver typisk sine isbjerge en gang hver anden til hver fjerde uge. Når det sker, rykkes fronten mellem 3 og 5 km tilbage, og de voldsomme dimensioner forklarer om isbjergenes kolossale størrelser.

Isfjordens dybde ved isfronten er ca. 1.500 meter, og isen er ca. 1.000 meter tyk. 70 til 100 meter af isen rager op over vandoverfladen, mens resten er under. De yderste 12 km af bræen flyder og stiger og falder med tidevandet, der varierer med ca. 3 m. Isens temperatur er konstant minus 10oC undtagen i bunden. hvor den er omkring 0oC på grund af friktion med klippegrunden. På den måde “smøres” isens bevægelse af varmere vand!

Ved Isfjordens munding hæver fjordbunden sig til kun 200—300 meters dybde. De mindste isfjelde driver hurtigt ud i Diskobugten, men de store “ispaladser” kan stå på grund i op til 2 år, før de er brudt ned i en sådan størrelse, at de kan flyde over fjordbanken og videre ud i Diskobugten og Atlanten. De ender deres rejse på østkysten af Canada og USA.

Undervejs på turen var vi på indlandsisen ved Sdr. Strømfjord. Vi var dagligt i land i de besøgte byer, hvor vi så museer, kirker, livlige havne med godstransport, fiskeri og fiskefabrikker. På Diskoøen var vi til kaffemik hos grønlandske familier; vi fik besøg på Quest af en dansk lærer fra bygden Itelleq, der fortalte om opgaver for skolen i en isoleret lokalitet.

Se også billederne fra rejsen nedenfor.

13. august 2007.

Søren Krabbe Olesen