Rejseberetning Skotland 2007

Senioragronomer i Skotland

I dagene 3. juni – 10. juni deltog 40 medlemmer og ledsagere i en studie- og ferietur til Skotland. Når man skal op i det skotske højland, er vejret en vigtig faktor, og vi blev begunstiget af meget fint vejr, så alle kunne nyde det pragtfulde landskab.

Skotland er ikke så turistminded som så mange andre steder, men Dumas Johansen Specialrejser i Auning, som stod for tilrettelæggelsen og de praktiske aftaler havde gjort det godt.

Den første dag blev hovedstaden Edingburgh beset, og især Edingburgh Castle, som de fleste jo nok har set på fjernsynet i forbindelse med det berømte Tattoo. Det er et slot med en meget lang og dramatisk historie. Skotterne ynder at fortælle, at det aldrig er blevet indtaget.

Ude på kysten nordøst for hovedstaden ligger Skt. Andrews, hvilket for golfspillere er næsten hellig grund. (En af golferne i gruppen mente, at nu kunne vi tage hjem og sige, at vi næsten havde spillet på Skt. Andrews!)

Det var nu ikke derfor vi kom der, men få km. derfra byggede den engelske regering under den kolde krig et enormt underjordisk bunkeranlæg, hvis eksistens kun få kendte til. Det er nu tilgængeligt for alle. Formålet var at sikre et sted, hvor den øverste militære og civile ledelse kunne være i sikkerhed, selv under et atomangreb. Vi besøgte det, og kunne så undres lidt over, hvad man ville gøre, hvis alt andet ovenfor var blæst væk.

Skotland er jo ifølge skotterne Whiskyens hjemland, så det måtte vi se lidt på. Vi begyndte med byg dyrkningen – men så kom destilleriet – og smagsprøverne å Glenn Ord.

Turen vestpå i højlandet gik lige nord for Loch Ness. Meget belejligt havde “Nessie”, ifølge det lokale TV, netop ladet sig se ugen før vor ankomst. Men det må have været en kort visit – vi havde god udsigt til Loch Ness – men så ingen “Nessie”, men vi kunne nyde det fantastisk smukke landskab på vejen over til øen Skye.

Her havde vi et meget spændende møde med repræsentanter for det specielle skotske system med “Crofters”, det er husmænd, som ved hjælp af lovgivning sikres et eksistensgrundlag.

Østers og igen whisky blev studeret – Tallisker whiskyen var nok for røget til de fleste. Der var ikke meget handel i butikken efter smagsprøverne.

Efter en meget smuk sejltur kom vi tilbage til fastlandet og byen Fort Williams, hvorfra vi dagen efter besøgte Benn Nevis, som er det højeste bjerg i hele UK. En pragtfuld tur derop med hængebane – og en fantastisk udsigt i det skønne vejr.

Turen sluttede i Edingburgh med en skotsk aften, hvor vist alle fik smagt Haggis, en skotsk nationalspise, som der siges meget slemt om, men som faktisk smager dejligt.

Arne Nielsen